Purkutyömaa Purkaminen on oleennaista henkiselle hyvinvoinnille.

Some-säännöt. Ettet vain pahoittaisi kenenkään mieltä.

Sosiaalinen media eli some on osa meidän joka päiväistä elämäämme. Se valtaa pikku hiljaa ihminen kerrallaan maailmaa. Kaikki eivät ole somessa mukana koska eivät koe sitä tarpeelliseksi mutta yleensä viimeistään siinä vaiheessa kun naapurin matkailuauto ajaa sen luottonokialaisen yli joka sitten kymmenen vuoden palvelun jälkeen särkyy, moni ostaa uudeksi puhelimeksi älypuhelimen joka on avoin ovi somen maailmaan.
Somessa on tottakai ihan oikeat kirjatut säännöt miten tietyillä sivuilla toimitaan tai ei toimita, mutta sitten on myös liuta kirjaamattomia sääntöjä, ne on niitä asioita jotka on tai ei ole sosiaalisesti hyväksyttäviä juttuja julkaista somessa. Nämä kielletyt tai epäsopivaksi julistetut asiat ovat yleisessä tiedossa somen aktiivisten käyttäjien keskuudessa ja tieto niistä tulee muiden käyttäjien päivityksistä ja kommenteissa. Esim. jokaista "ihanaa kun sataa lunta" päivitystä kohden tulee yhtä monta "ärsyttää nuo lumipäivitykset, kyllä kaikki tietää jo että lunta sataa!" päivitystä. Ei siis ole sosiaalisesti hyväksyttävää ilmoittaa olevansa iloinen lumensatamisesta. Mitään suuria seurauksia ei sääntöjen rikkomisesta yleensä tule vaan yleensä huomaa toimineensa väärin silloin kun tuttavalta ilmestyy päivitys jossa paheksutaan päivityksesi sisältöä tai sitten joskus kun mieli ollaan oikein kunnolla pahoitettu, palaute saattaa tulla ihan suoraan kommentteihin tai jopa yksityisviestillä! 
Sään ihastelu on vain yksi monista "säännöistä" joihin olen törmännyt joten päätin listata tähän kaikki ne säännöt jotka itsellä on tullut joskus vastaan tai ainakin kaikki jotka nyt muistan. Lue siis seuraava tarkasti ettet vain pahoita kenenkään mieltä!


Älä postaa kuvia lapsistasi, ainakaan useammin kuin kerran viikossa, mitä harvemmin sen parempi. Sama koskee myös eläimiä. Ihmisiä ärsyttää kuvat tuttaviensa rakkaimmista.

Älä postaa maisemakuvia ellet oikeasti ole käynyt jossakin lomamatkalla. Vaikka kuva olisi kuinka hieno, jos se on takapihaltasi, se ärsyttää. Sama koskee luontokuvia. Ihmisillä ärsyttää jos joku tuttavista on innostunut valokuvauksesta ja laittaa lähikuvia puolukoista ja pakkaslehdistä useamman kerran viikossa, joten parempi jättää ne kuvat sinne kameraan tai vaan suoraan poistaa ne.

Älä kerro mielipiteitäsi yhteiskunnallisista ajankohtaisista aiheista. Saat tykätä tai jakaa artikkeleita ja siten ilmoittaa mielipiteesi asioihin mutta siinäkin on rajansa, mielellään yksi mielipide per viikko, muu on omien mielipiteidensä tuputtamista. Parempi olisi jos jättäisit ne yhteiskunnalliset aiheet kokonaan pois, paitsi jos ne sattuu olemaan IN just sillä viikolla. silloin se on ok.

Älä ala keskustelemaan yhteiskunnallisista polttavista aiheista toisen päivityksessä. Jos joku laittaa kuvan jossa otetaan kantaa vaikka naisten oikeuksiin, se ei tarkoita sitä että kyseinen henkilö tahtoisi oikeasti keskustella asiasta kanssasi paitsi tietenki jos olet samaa mieltä asiasta. "Go girlz!!!"

Älä valita asioista. Mistään asiasta. Valittaminen on väärin eikä sallittua somessa. Paitsi jos sen tekee hauskasti, sitten se on ok. 

Älä kerro olevasi onnellinen/rakastunut/ihastunut/tyytyväinen elämääsi tai mitään vastaavaa, se on ylimielistä oman elämän kehumista ja todennäköisesti vielä valetta. Voit kertoa KERRAN tällaisen asian mutta vain silloin se on ok jos ensin pyydät anteeksi että olet niin onnellinen että haluat jakaa tämän kaikkien kanssa.

Älä puhu säästä. Ikinä. Varsinkaan helteestä tai lumesta paitsi jos kukaan muu ei puhu siitä niin sitten se on ok. Joku aina pahoittaa mielensä jos joutuu lukemaan useamman "ihana auringonpaiste" päivityksen.

Älä lähde mukaan mihinkään yleiseen tempaukseen joka kiertää somessa. Kirahvi profiilikuvana tms. loukkaa hyvin paljon joidenkin ihmisten tunteita ja pilaa heidän päivänsä.

Älä osoita julkisesti tunteitasi ystäviäsi tai rakastasi kohtaan. Voit puhua yleisesti mutta jos puhut tietyistä ihmisistä ja vielä taggaat heidät kuvaan tai päivitykseen olet ylittänyt rajan. Se on siis niin NOLOA että saat todennäköisesti suoraa palautetta kommenttina tai pahimmassa tapauksessa yksityisviestinä!

Älä kerro urheilusuorituksistasi koska se on ylimielistä eikä kukaan kuitenkaan usko että olet oikeasti tehnyt jotain sellaista. Kertomalla lenkkeilleesi 10 kilometriä, haukut periaatteessa kaikki muut laiskoiksi läskeiksi. Näin se vaan menee. 

Älä laita kuvia siitä kun olet ollut kavereiden kanssa bilettämässä. Voit tehdä sen kerran vuodessa tai mielellään harvemmin mutta jos niitä kuvia on joka kuukaudelta tai viikolta, se ottaa ihmisiä nuppiin. Se loukkaa heitä suuresti että elvistelet vilkkaalla sosiaalisella elämälläsi suoraan heidän tietokoneellaan/älylaitteellaan. Tai oikeastihan kerrot heille vain olevasi alkoholisti ja rappiolla ja he voivat sitä sitten päivitellä työpaikan kahviossa. "Voi että kun sillä Tuulalla menee niin lujaa.. Pitäisköhän meidän kohta puuttua asiaan?"

Älä laita selfieitä. Yhtään. Yksikin on liikaa vaikka halusit vain päivittää profiilikuvasi. Äläkä missään nimessä laita sitä selfietä siihen profiilikuvaan! Jos sinulla ei ole ketään joka voisi ottaa sinusta kuvan, kaiva mieluummin se ala-asteen koulukuva laatikosta ja laita se profiilikuvaksi. Selfiet vaivaavat hirveästi muita ihmisiä ja joku saattaa jopa poistaa sinut kavereista jos selfieitä näkyy liikaa. Mutta toisaalta myös se koulukuva voi alkaa ahdistamaan jotakuta joten parempi ehkä yrittää kuitenkin saada vaikka naapuri nappaamaan sinusta se rento "mä vain tässä pidän hauskaa ystävien kanssa" kuva.

Älä käytä hastagia (#) vaikka se olisi sivun toiminnan kannalta oleennaista, se on noloa ja sekin pahoittaa ihmisten mielet varsinkin sellaisten ihmisten jotka ei oikeasti tiedä mitä se meinaa ja siksi se niin kovasti harmittaakin.

Älä laita kuvia saavutuksistasi kuten tekemästäsi taiteesta, ruuasta tai vaikka askartelusta. Ellei ne ole sitten ihan järkyttävän hienoja ja tarkoituksesi on myydä niitä eteenpäin, jos vain esittelet niitä, se on elvistelyä ja ärsyttää ihmisiä.

Älä julkaise kuvia syömästäsi ravintolaruuasta. Vaikka kuva todennäköisesti saa ihmiset itsekin kokeilemaan kyseistä paikkaa, ruokakuvat ovat vain niin kovin loukkaavia että mieli saattaa pahoittua pitemmäksikin aikaa.

Älä kerro arjestasi. Jos se ei ole mitenkään häikäisevää, se on tylsää luettavaa ja ihmisiä alkaa harmittamaan ja jos se on liian häikäisevää, se on selvästi valetta ja elvistelyä ja todella tympeää tuolla tavalla kuvitella olevansa parempi kuin muut.

Älä MISSÄÄN NIMESSÄ laita pyyntöjä osallistua peleihin! Se nostattaa verenpaineen jo vaarallisen korkeaksi!

Äläkä myöskään laita meemejä, mietelauseita tai hauskoja videonpätkiä. Vaikka ne olis kuinka hauskoja, joku kuitenkin joutuu niistäkin loukkaantumaan.

Ja vaikka kuinka olisit iloinen ja haluaisit ihan käytännönsyistäkin ilmoittaa ihmisille asiasta, jätä se "loma alkoi" päivitys tekemättä koska se on se kaikkein pahin. Se on suoraa vittuilua.


Mitä somessa sitten voi julkaista päivityksissään? No ei oikeastaan mitään. Ilmoitusluontoiset asiat kuten mentiin naimisiin, saatiin lapsi, muutetaan toiselle paikkakunnalle, sain uuden työpaikan mutta siinäpä se sitten on. Ja sitten tietenkin jos sinulle sattuu tapahtumaan jotain hyvin epätavallista kuten törmäsit Johnny Deppiin kaupan kassalla tai meinasit jäädä limusiinin alle, nämä voi jakaa ilman että kovin moni siitä loukkaantuu mutta ihan varmaan joku vetää jonkin näköisen hernekasvin sinne sieraimeen noistakin.

Tai sitten et vaan välitä tippaakaan siitä mitä muut ajattelevat sinun päivityksistäsi ja jatkat samaan tapaan.

Omasta mielestäni tämä somessa mielensäpahoittaminen on mennyt ihan naurettavaksi. Jos kaikki julkaisut jotka sisältäisivät listani aiheita jätettäisiin julkaisematta, kaikki sosiaaliset mediat olisivat autioita. Maailmassa vaan ei ole niin paljoa kiinnostavia ja jänniä ihmisiä että jokaisen someseinä voisi olla täynnä järkyttävän kiinnostavia ja jännittäviä juttuja. Minun käsitykseni mukaan tarkoitus on juuri jakaa sitä omaa elämää muiden kanssa, niitä itselle tärkeitä ja kiinnostavia asioita, niitä samoja juttuja mistä ystävien kanssa muutenkin puhutaan. Joten minä jatkan ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin ja julkaisen vähintään kerran viikossa uuden kuvan koirastani tai kissoistani ihan vain siksi koska ne on ihan parhaita tyyppejä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Olen sanaton!
Kuitenkin mukavia näkökulmia someen.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Niin no itse hokasin jossain vaiheessa että ratkaisu on pienet piirit
Jos en olisi jonkun ystävä oikeassa elämässä
Miksi ihmeessä olisin sitä netissäkään

Yksikin valitus, nillitys tahi tilitys jostain postaamastani
Block ja hei vain

Jos tuuttaa liikaa jotain kamaa josta en pidä
Block ja hei vain

Käytin aluksi jotenkin väärin noita palveluita
Haalin ja hyväksyin siihen kaikenmoista "ystävää"
Ketunhäntä kun oli minullakin kainalossa (musiikin myyntitarkoitus)
Elikkä en siis käyttänyt vallan vilpittömästi
Vain ilmaisen mainostilan takia
Nykyään siihen on tarjolla niin paljon parempia vaihtoehtoja kuin some
Ei maksa vaivaa postailla mitään omaansa sinne

Nyt kun on oikeastaan vain ihmisiä jotka oikeasti tunnen kavereissa
Ihmisiä jotka tuntevat oikeasti minut

Helppoa kuin heinänteko
Oikein hyvin toimii yhteydenpitovälineenä

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Sama se on minullakin, kavereina on vain ihmisiä jotka oikeasti tunnen. Kaikki ei toki mitään sydänystäviä ole kun niitä ei hirveästi minulla ole mutta kaikki on tuttuja tai kavereita, osa toki myös sukulaisia. Muutamia sukulaisia lukuunottamatta kaikki on sellaisia joiden kanssa olen kyllä tavalla tai toisella tekemisissä ja moikataan kun tavataan. Facebook on minulle tärkeä yhteydenpito väline jonka avulla olen tekemisissä ystävien ja sukulaisten kanssa jotka ovat muuttaneet toiselle paikkakunnalle. Se on helppo tapa kuulla kuulumiset yms. Minun kanssani saa olla erimieltä enkä itse pahoita mieltäni kovin helposti joten aika paljon pitää tehdä että kavereista poistan ja se yleisimmin johtuu siitä että ihan oikeassa elämässä on mennyt sukset ristiin.
Minulla on kavereita 138 ja seinän lukeminen on ihan mukavaa ajanvietettä tylsiin hetkiin. Olen miettinyt että millaistahan se on sellaisilla ihmisillä joilla kavereita on se 300 tai yli.. Siellä tulee varmaan vastaan kaikenlaista..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Norsun nahka ja krokotiilin silmät eivät sovi yhteen.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Onkohan tuo blogistin kuvaama sanomattomuuden vaatimus oikeastaan ikäkysymys? Nuorilla ihmisillä saattaa olla ryhmäkäyttäytymistä, jossa vallitsee tietyt säännöt. Aikuisena tuo kieltolista on oikeastaan melko hauska lukea.

Aloin itse someen myös ketunhäntä kainalossa kuten kommentoija #2. Tein noloja runoja verkkosivustolleni (Tyhjäpaperi) ja hain runoille lukijoita. En tiedä luetaanko runoja, mutta some, runot ja valokuvaus ovat kivoja harrastuksia ja Facebook on keskustelufoorumi, jossa niitä voi julkaista kavereille. Kun on jotakin sanottavaa, on parempi sanoa somessa kuin vaieta kokonaan, mielestäni.

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Uskon että monet vanhemman ikäpolven ihmiset eivät välitä "säännöistä", heille muutenkin sosiaalinen media on varmasti jollakin tavalla erissä merkityksessä kuin nuorille. Itse olen sitä mieltä että jokaisen pitäisi saada julkaista seinällään tai missä ikinä onkaan julkaisemassa, juuri niitä mieleisiään juttuja! Kuten jo sanoin, aika tylsiä paikkoja nuo mediat olisi jos sinne ei kukaan uskaltaisi mitään julkaista sen pelossa että joku mielensä pahoittaa!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Emmehän me ihmisinä tosiaankaan voi osata olla vastuussa esimerkiksi 100 ihmisen mielenpahoituksesta, se on mahdotonta oikeastaan, vaikka melko tarkat säännöt olisikin. Käännetään toisinpäin ja huolehditaan oman mielen pahoituksesta, ja yritetään olla loukkaantumatta ja yritetään kääntää asiat paremmin päin, kuten blogisti ehdottaakin.

Siitä huolimatta normaaleja käytössääntöjä pitää jokaisen noudattaa.