Purkutyömaa Purkaminen on oleennaista henkiselle hyvinvoinnille.

Mitä ihmiset yrittävät pestä pois??

Surffailin netissä ja päädyin sivulta sivulle kunnes törmäsin plazan keskusteluun lakanoiden pesemisestä. Ihmiset keskustelivat siitä kuinka usein pesevät lakanansa, siivoavat ja käyvät suihkussa. Olin aika järkyttynyt! Mikä ihmisiä oikein vaivaa??

Keskustelun paino oli periaatteessa tämä: lakanat vaihdetaan kerran viikossa tai ainakin kerran kahdessa viikossa, suihkussa käydään päivittäin ellei aamuin illoin ja perusteellinen siivous kerran viikossa ellei jopa päivittäin. Ja ne ihmiset joiden pesuvälit olivat pidempiä olivat törkyisiä sikoja, ällöttävää! Jos joku ei käy suihkussa päivittäin, hän on todella etova ja likainen!

Okei, olen siis sika. Ei meillä siivota kuin silloin kun tuntuu siltä, samoin kuin lakanoiden vaihto hoidetaan sitten kun se tulee mieleen. Ei minulla ällötä jos on sotkuista, se alkaa vaan v*tuttamaan jossakin vaiheessa liikaa ja silloin siivoan etten ala rikkomaan tavaroita kun pöytätilaa ei ole. Siivoan myös silloin, jos tulee vieraita, koska en jaksa katsoa silmien pyörittelyä mutta silloinkin siivous on vain pinnallista, tavarat järjestykseen, roskat roskiin ja nopea imurointi. Suihkussa käyn kun muistan ja olo tuntuu tunkkaiselta, en todellakaan käy suihkussa päivittäin! Eihän siinä ole mitään järkeä!

Minä olen kärsinyt atopiasta, joten ihon luontaisesta rasvakerroksesta on pidettävä huolta, ei puhettakaan että alkaisin tätä hyvää rasvaa hinkkaamaan kaikenmaailman myrkyillä päivittäin pois! Joillekin tämä on kuitenkin päivänselvyys, joka aamu ja joka ilta mennään suihkuun ja hinkataan itsensä pesuaineilla päästä varpaisiin.

Ja kuka on muuten sanonut että samoja vaatteita ei saa pitää kahta päivää peräkkäin?? MITÄ H*ELVETTIÄ?? Ette te nyt voi herra jestas olla tosissanne! Mitä niille vaatteille tapahtuu, siinä yön aikana ettei niitä voi enää laittaa päälle? Vai onko tämä taas jotain statusjuttuja, joista minä en ymmärrä mitään? Halutaan näyttää että on varaa ostaa vaatteita kun on joka päivälle eli rääsyt? Oh, kuinka turhanpäiväistä! Ja siis loppujen lopuksi, kuka edes kiinnittää huomioita? Kuvittelevatko ihmiset että he ovat niin merkittäviä, että jokainen ihminen, jonka hän kohtaa kiinnittää huomiota siihen mitä hänellä on päällä ja vielä niin paljon että muistaa sen seuraavana päivänä?? Aika hiljaista, ette te oikeasti ole niin vaikuttavia!

Ei mikään ihme että kaikenmaailman virukset jyllää ja ihmiset on sairaita! Allergiat ja ihottumat ovat arkipäivää niin monelle, eihän tuollainen yltiöhygieenisyys ole tervettä! Tottakai sinulle tarttuu heti kaikki pöpöt kun sinulla ei ole yhtään luontaista vastustuskykyä! Sillä tavalla kroppa pysyy vahvana kun sen altistaa eri asioille, sehän se rokotuksenkin periaate on; annetaan tauti ihmiselle, että kroppa valmistaa tautiin immuniteetin. Sama homma arkielämässä; jätä bakteerit henkiin, niin kroppasi oppii puolustautumaan niitä vastaan. Joka päivä läträtään kaiken maailman myrkyillä että saadaan ihon luontainen rasva ja bakteerikerros hävitettyä! Sairasta.. Oletko muuten koskaan nähnyt metsäkävelyllä hirveä suihkussa shampoon kanssa? Tai miten ne ihmiset siellä Kiinan vuoristossa elävät 100 vuotiaiksi vaikka heillä ei ole edes juoksevaa vettä?

Käytiinkö ennen suihkujen aikaa joka päivä pesulla? No ei käyty! Vaihdettiinko ja pestiinkö lakanat joka viikko? Saanen epäillä! Mitä likaa niissä lakanoissa muka on, että niitä pitää joka välissä olla pesemässä? Pölypunkkeja joo.. Voi että, nehän on niin pirun vaarallisia! Ikinä ei ole pölypunkeista tullut minulle mitään oireita vaikka vaihdankin lakanat vain kerran kuussa!

Jostakin olen kuullut että vauvojen olisi hyvä antaa pistää suuhunsa mitä sattuu (maalaisjärjellä tietenkin) ja jos vauvasi maistaa kengänpohjaasi, se on ihan ok, koska sillä tavalla pieni ihminen kehittää vastustuskykyään, liian steriilistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ei siihen mitään Gefilusmaitoja tarvita, lopeta vaan se turha hinkkaus niin johan sitä vastustuskykyä löytyy!!

Iho ja hiukset tottuvat peseytymisaikoihin. Jos ihminen käy suihkussa päivittäin ja pesee hiuksensa, hiukset myös rasvoittuvat voimakkaammin. Ihoa eikä hiuksia oikeasti tarvitsisi pestä edes pesuaineella, pelkkä vesi riittää. Ainoa mihin saippuaa tarvitaan, on käsien pesu. Ei siinä, kyllä minä itsekin läträän suihkusaippualla suihkussa, onhan se mukavaa tuoksua kukkasilta kun tulee suihkusta! Se, onko se tarpeellista, on sitten eri asia. Jos hiuksiin ei laita mitään muotoiluaineita shampoon käyttäminen on turhaa.

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=102062969

"The current trend of frequent shampoos may have started on May 10, 1908, when the New York Times published a column advising women that it was OK to wash their hair every two weeks. At that time, once a month was the norm."

Ennen hiukset pestiin siis kerran kuussa! Ja sitten sanomalehti suositteli että hiukset on ok pestä kahdesti viikossa.

"Decades later, TV marketing campaigns began to convince us that daily washing was the thing to do. A 1970s Faberge ad for Farrah Fawcett shampoo is one example."

Tv! Se syypää jälleen. Tv "päätti" että naisten on pestävä hiuksensä päivittäin! Ja hox! Kyse on naisista, ei miehistä vaikka samaa lajia kuitenkin ollaan.. Miesten pää siis kestää pesun pelkällä vedellä mutta naisen pää ei. Kummallista..

""If you wash your hair every day, you're removing the sebum," explains Michelle Hanjani, a dermatologist at Columbia University. "Then the oil glands compensate by producing more oil," she says.

She recommends that patients wash their hair no more than two or three times a week"

Eli hyvä tali pestään pois, jolloin rauhaset kompensoivat tuottamalla enemmän öljyä. Mitä enemmän peset, sitä enemmän hiuksesi rasvoittuvat Nykyään toki ihmiset käyttävät paljon hiusten muotoilutuotteita. jotka on hyvä pestä pois mutta kyllä tämä joka päiväinen hiustenpesutrendi on käytössä niilläkin, jotka eivät hiuksiinsa aineita pistä.

Mutta lopetampa tämän hiusaiheen tähän ennen kuin innostun liikaa pauhaamaan, sen verran sanon että itse pesen hiukseni shampoolla kerran tai kaksi viikossa, muuten riittää pelkkä vesi ja vielä olen hengissä!

Mitä ihmiset yrittävät pestä pois? Syntejään? Huoliaan? Stressiään? Koska ei siinä ihossa ainakaan mitään likaa ole! Mehän olemme vaatteet päällä koko ajan joten mikä sen ihon likaa? Ei ihminen tihku itsestään likaa, ei ihminen eikä mikään muukaan eläin!

Se, mitä oikeasti pestään pois, on ne hyvät bakteerit ja rasvat, mitkä ihon pitää terveenä ja sitten itketään kun pitää läträtä joka suihkun jälkeen rasvalla kun iho kuivuu ja rapistuu! Joku syvempi merkitys tässä täytyy nyt olla, ei kai ihmisen peseytyminen määritä hänen ihmisarvoaan? Missä vaiheessa siisteydestä on tullu jokin hyvinvoinninmittari? Kun ihminen elää siististi hänellä on kaikki hyvin ja hän pärjää elämässään mutta jos ihminen elää sotkuisasti, hänen elämänsäkin täytyy olla sotkuisaa? Meneekö se muka näin? Ei minusta! Vai voisiko se sittenkin olla niin, että silloin kun ihminen pitää itsensä ja kotinsa hysteerisesti siistinä, hänellä on jotakin muita aspekteja elämässään, jotka eivät ole hallinnassa ja hän yrittää kompensoida näitä asioita siivoamisella? Kun taas ihminen, jolle siisteys ei ole se tärkein asia elämässä, keskittyy muihin asioihin eikä tarvitse kodin ja itsensä puhtautta määrittämään itseään ihmisenä, hän hallitsee elämäänsä joten hänen ei tarvitse hallita bakteereita ja likaa? Aikaa vievääkin tällainen puunaaminen on, kyllä minä mieluummin leikin koirani kanssa entä alan imuroimaan! Haloo! Elämä kutsuu siivousfriikkiä!!

Kodissa pitää näkyä elämisen jälki. Niinhän sitä sanotaan. Pieni lika kynnen alla kertoo vain siitä että olet tehnyt tänään jotakin, näppäimistöllä ei nimittäin kynnet likaannu. Lelut kodin lattialla kertovat siitä että kodissa on leikitty. Mitä ollaan tehty kotona, jossa kaikki on tiptop? Siivottu?

Ja mistä on tullut tämä kummallinen inho omaa kroppaa kohtaan? Käsienpesu monta kertaa päivässä on vielä fiksua, koska kädet koskevat asioihin ja käsillä kätellään mutta ethän sinä nyt samalla tavalla hinkkaa koko kroppaasi kaikkeen tavaroihin ja ihmisiin mihin törmäät! Miksi ihminen pitää itseään näin järkyttävän törkyisenä? Tuntuu että ihmiset tosiaan pitäisivät itseään likaisina vaikka kuinka pesisivät. Mitä te yritätte pestä pois??

"Jos sotkuinen työpöytä on merkki sotkuisesta mielestä, mistä sitten kertoo täysin tyhjä pöytä?" - Albert Einstein

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Taisto Merilä

Sopii kyllä kysyä, kuka nuo pesu- ja vaihtokerrat määrittelee? Mainosmiehillä ja myyjillä ainakin ovat apajat, mitä enemmän puunataan. Menestyvän entiteetin tunnusmerkkeinähän lienevät juuri suihkunraikas olemus ja kevyen kuohkeana laihehtiva kuontalo.

Kivaltahan semmoinen toki näyttää, mutta ikävämpi juttu on, ettei sellaiseen saa yleensä koskea – ettei likaannu tai mene kuosi pieleen etc.

Allekirjoitan hyvin pitkälti näkemyksesi ”hygienian” tarpeellisuudesta, niissä mitoissa kun meille annetaan ymmärtää. Piti oikein katsoa määritelmäkin, jossa sanotaan mm.

”Hygienia tarkoittaa terveyden edistämistä ja säilyttämistä (terveysoppi). Erityisesti se huolehtii ympäristön terveellisyydestä niin, että siinä ei kohdata tautia aiheuttavia mikrobeja, vaarallisia kemikaaleja, säteilyä tai muita sairauksia aiheuttavia tekijöitä.”

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hygienia

Ettei olisi mitään ristiriitaisuutta havaittavissa?

Ja voi siitä hygieniasta huolehtia hieman kevyemminkin, vaikka nopealla vesipesulla tai huuhtaisemalla hikisimmät paikat. Itse suhtaudun käsienpesuhysteriaankin terveellä epäluottamuksella. Esimerkiksi käsidesillä en suostu luonnon tasapainoa pilaamaan. Minulla on myös käytössä ns. ”kahden aluspaidan ja -housujen taktiikka”, jolla pystyy olemaan pitempään peseytymättä. :)

PS. Huomenna pitäis käydä suihkussa.

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Minä uskon että nämä peseytymisjutut on pääasiallisesti median ja sieltä juuri mainostajien aikaansaamia, minäkin osaan huonolla matikallani laskea yks yhteen; jos kuluttaja peseytyy useammin, hän käyttää enemmän tuotetta. Yksinkertaista!

Käsidesit kuuluvat mielestäni vain sairaalaan, jossa käsienpesun tärkeys on kaliiberissa ja käsidesiä tulee varmasti käytettyä helpommin kuin käsienpesua. Itse en myisi niitä "siviileille" ollenkaan.

"Ja voi siitä hygieniasta huolehtia hieman kevyemminkin"
Osuit juuri asian ytimeen! Jos joku paikka tuntuu olevan puhdistuksen tarpeessa, ei sitä koko kroppaa tarvitse karhunkielellä rapsuttaa! Jos tiskit on tiskaamatta, kuka oikeasti siivoaa koko kämpän samalla, kun voisi vain tiskata ne tiskit? Ihan hyvin voi kropastakin putsata vain sen likaisen kohdan ja that's it.

Ironista kyllä, pidettiin tänään siivouspäivä ja suihkussakin kävin! :D

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Munat ja kädet pestään usein, koska niillä kosketaan samaan paikkaan ;)

Hampaatkin kannattaa pestä ainakin kerran päivässä, tahnoista en sitten olisi yhtä varma. Keho pestään kun haisee pahalle tai on mahdollisuus moisen alkamiseen huonolla hetkellä. Tukka pestään vedellä aina kun sattuu juoksevan veden alla seisomaan, mutta aineita max 1x/vko. Iho menee pilalle jos sen pesee kemikaaleilla useammin kuin kahdesti viikossa. Dödöt aiheuttavat pahanhajuista hikoilua ja rasvat ihon kuivumista (etenkin huulirasva, joka on lähes yhtä addiktoivaa kuin nikotiini).

Olipa hyvä kirjoitus.

Joni Syväniemi

Amerikasta rantautuu tämä pesukulttuuri. Ameriikan vaihto-oppilailta olen kuullut, että siellä tosiaan on täysin käsittämätön ajatus, että menee samoissa vaatteissa useamman päivän. Ymmärsin, että se on ihan vallitseva käsitys koko yhteiskunnassa - Suomesta sentään vielä löytyy maalaisjärkeä. Suihkussa kuulemma käydään 2-3 kertaa päivässä, aamulla, koulun/töiden jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa....

Oon huomannut, että kun deodoranttia käyttää säännöllisesti niin se toimii niinkuin "on tarkoituskin". Mutta jos menee epäsäännölliseksi käytöksi niin se aiheuttaa ylimääräistä hikoilua ja pahaa hajua. Niinpä en nykyään käytä ollenkaan (muuten kuin juhliin tms. missä ikäänkuin "kuuluu etiketttiin" tuoksua hajustetulta)..

Eikä siinä mitään sen syvällisempää pahojen ajatusten pois pesemistä ole. Markkinat ovat vain luoneet ihmisille uusia tarpeita, kun ne perustarpeet ei enää riitä voiton takomiseen

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Kai se on joku hyvinvointiyhteiskunnan merkki. Ei olla likaisia niinkuin "köyhät afrikkalaiset" vaan ollaan puhtaita niin kuin "rikkaat länsimaalaiset".
Voisin veikata että ehkäpä tämä puhtaustrendi menee samaan naulaan kahvilakulttuurin ja sosiaaliseen mediaan painottuneen kulttuurin kanssa.. Jotta voit olla IN, sinun on peseydyttävä kymmenen kertaa päivässä, pidettävä joka päivä eri vaatteita, rakastettava kahvilla käymistä ja muistettava selailla älypuhelintasi koko ajan kun teet edellä mainittuja.

Taisto Merilä

Veden ja kuumuuden pitäviä kännyköitä lienee jo markkinoilla? Mikä olisi sen ihanampaa, kuin chattailla saunasta käsin. Voisi kertoa kuinka ihanan rentouttavalta tuntuu. Edeltävistä arkipäivän välttämättömyyksistä mainittakoon myös rannekello, jota ainakaan amerikkalainen ei riisu edes yöksi, rakastelemisesta nyt puhumattakaan - en tiedä onko totta, mutta elokuvissa se on pistänyt silmään. Yöpöydällä käden ulottuvilla aina valmiustilassa oleva iPad on tietysti modernimpaa.

Menee jonkin verran ohi hygienian, ellei sitten tarkoiteta ”mielen pesua”, mutta varsinkin naiset puhuvat usein puhelimeen myös ulkoillessa ja lenkkeillessä. Onko se sitten päivän ainoa hetki, kun voi purkaa mieltään tyttökaverin kanssa – kotona kun ei ehdi syvällisiä jutella kiireiden ja eri aaltopituudella olevan tai tuppisuun miehen kanssa. Vai pitääkö vain olla tavoitettavissa 24/7?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #8

Siinä vaiheessa muuten kun jollain on lauteilla mukana puhelin tai joku sen sellainen Ipadi niin arvaas mitä
VITTU MIE TAPAN!

Muutenkin joka paikassa joku nyplää jotain

Taisto Merilä Vastaus kommenttiin #10

Siitä jäisi sitten jälkipolville muistoksi legendaarinen ”Last Call From The Sauna (when neigbour started to play with his cellular)" -piisi.

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila Vastaus kommenttiin #10

Joka kerta tekee mieli lätkäistä tauluun kun on kahvilla kaverin kanssa tms. ja kaveri alkaa selailemaan älyläpyskäänsä! Ei kai sille tietenkään mitään voi jos seura on niin paskaa että pitää puhelimella värkätä mutta siinä vaiheessa toivoisin että kaveri olisi niin kohtelias että kieltäytyisi kahvikutsusta ja jäisi kotiin silittelemään sitä elektronista ihmisen korvikettaan..

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oletko edelleen atopiapotilas, vai ehkä päässyt eroon vaivoistasi osittain tai jopa kokonaan? Jätä kaikin mokomin vastaamatta, jos kysymys tuntuu tungettelevalta, mutta itsekin iho-ongelmaisena joudun tasapainoilemaan rasvaamisen, kutinan ja peseytymisen kolmiossa varsinkin talvisin.

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Itseasiassa olen päässyt vaivastani 98% eroon! Itselläni ei mikään erityisen vakava atopia ollut, stressin laukaisema ja aiheutti "ruton" naamaan, jalkoihin ja käsivarsiin. Tiedän monia pahempiakin tapauksia, joihin verrattuna omani oli pientä mutta toisaalta taas moni kauhisteli atopiaani sanoen että se on pahin mitä on nähnyt.. No anyway, pääsin ongelmasta eroon öljyn lisäämisellä ruokavalioon. Aikaisemmin en käyttänyt edes levitettä leivällä ja ainoa öljy oikeastaan oli se missä paistoin kanan. Sitten kuulin jostakin että atopiaan voi auttaa se että syö ruokalusikallisen ruokaöljyä tms. päivässä. Itse en koskaan tuota noin radikaalisti kokeillut mutta lisäsin öljyn ruuanlaittoon ja leivänpäälle ja atopia hävisi kuin itsestään. Nykyään ihoni on talvisin kuivempi kuin kesällä mutta rasvaa ei tarvita kuin suihkun jälkeen! Suosittelen kyllä kokeilemaan, koska kokeilu on kuitenkin todella helppoa ja tulokset voivat olla elämän mullistavia!

Yleensä niin helposti mennään siihen että jos tulee jotain tuollaista kroonista, se on sairaus ja sitä on hoidettava mutta syyhyn ei paneuduta. Atopia ei kuitenkaan ole mikään "normaali" ihontila ja yleensä johtuu jostain puutoksesta, yleisemmin öljystä, kuin että se olisi kuin allergia jonka kanssa on vain elettävä

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiitos vastauksesta. Otetaanpa huomioon yhtenä vaihtoehtona!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vastauksessasi on ehkä enemmän viisautta kuin arvaatkaan. Minä korjasin suhtautumistani lääkärien neuvoihin reilu 10 vuotta sitten. Se alkoi noin 15 vuotta sitten, kun minulla oli yllättäen hyvin paha niskakipu, menin lääkäriin, sain vastaavaa kuin Burana, mutta vahvempaa ja lääkäri arveli, että syy olisi tietokoneen runsas käyttö sekä huono tuoli. Tuota lääkärissä käyntiä edeltävä kerta taisi olla jotain 10 vuotta sitä ennen ja silloinkin vain tarkastus, jossa lääkäri kommentoi, että on se niin turhauttavaa vajaata 30-kymppistä hyväkuntoista miestä tutkia. Ostin sitten vielä markka-aikaan lähes 4 000 markan arvoisen työtuolin, jossa edelleen istun, kerran uudelleen verhoiltuna. Tämä liian kallis, tosin hyvä tuoli on jaksanut muistuttaa, että lääkäriä pitää ajatella neuvonantajana, ei totuuden tietäjänä. Se niskakipu paljastui muutaman uusinnan jälkeen flunssan jälkitaudiksi, joka hoitui varsin kivuttomasti, kun sitä Buranaa tai vastaavaa otti heti reilusti flunssan jälkeen, jos pientäkin niskakipua ilmeni. Kun tuo flunssan ja jälkitaudin yhteys selvisi, ei se enää montaa kertaa uusinut, mutta siihen saattaa olla myös syynä se, että olen oppinut itseäni varsin pätevästi hieromaan.

Toinen vastaava, ensimmäisellä kerralla pelottavakin kokemus oli keuhkokuume, joka minulla oli ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten. Ensimmäisellä kerralla lääkäriin ja toisella kerralla osasin jo lääkitä itseni reseptivapailla niin näppärästi, että vaimokin epäili, että oliko minulla sitä, kun vasta loppuvaiheissa kerroin siitä.

Lääkärin neuvoja kannattaa kuunnella, mutta kun jonkun oman vaivan selvittää, olet sen jälkeen siltä osin oman kehosi suhteen viisaampi kuin lääkäri, joka ei tunne juuri sinun kehoasi.

Minulla ei ole ollut mitenkään tautista menneisyyttä ja sekin vähä, mitä on ollut, on ollut lievää, mutta minun kokemukseni ja oppimani on se, että lääkäreiltä kannattaa kysyä joskus neuvoja, mutta sitten pyrkiä sen perusteella hoitamaan jatkoselvittely itse. Reseptivapailla, luontaistuotteilla ja ilmeisesti neuvomallasi öljylläkin eli tavallisilla ruoka-aineillakin paasee hyvin pitkälle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaveri motto on:"Vain likaiset peseytyvät!" Jos sitten on likainen päivittäin, niin pesköön. Jos ei niin olkoon pesemättä.

Tein tieteellistä artikkelia EU-projekissa bakteerin osista niin sanotuista endotoksiineistaä Tietoa hakiessani tein havainnon, että itä-euroopan maissa ei yhtä helpolla altistuta ja sairastuta niiden vaikutuksesta kuin lännessä. Itä-euroopassa ei hygieniataso ole samanlainen kuin lännessä, siis hyötyä heille altistumisesta jo lapsena.

Kirja löytyy täältä, jos joku sattuu viitsimään: https://osha.europa.eu/en/publications/reports/760...